Dziesięć dni bez własnych wypieków to stanowczo za długo... A skoro ostatnio piekłam rogaliki cynamonowe,
dziś kolej na rogale zwyczajne. Większe niż cynamonowe, bo ciasto podzieliłam na sześć części.
dziś kolej na rogale zwyczajne. Większe niż cynamonowe, bo ciasto podzieliłam na sześć części.
Razem z masłem orzechowym tworzą duet idealny...
Składniki:
/6 rogali/
300 g mąki pszennej + odrobina do wyrabiania ciasta
15 g świeżych drożdży
130 ml wody
70 ml mleka (woda i mleko w temp. pokojowej)
łyżeczka soli
łyżka oliwy
3 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Rozpuścić drożdże w wodzie i mleku, dodać cukier i 2 płaskie łyżki mąki. Wymieszać. Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 20 min.
Połączyć pozostałą część mąki z solą. Dodać łyżkę oliwy oraz zaczyn i wyrabiać przez ok. 15 minut.
Pozostawić na godzinę pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie wyrabiać jeszcze chwilę, a następnie rozwałkować na grubość 0,5 - 1 cm na kształt koła.
Podzielić na 6 trójkątów, każdy z nich zrolować i zagiąć na kształt rożka. Przed pieczeniem wierzch posmarować oliwą.
Piec w temp. 170 - 180 st. C przez 12 - 14 min. Na ostatnie 5 minut układam zawsze na wierzch folię aluminiową, żeby rogaliki zbyt mocno się nie przypiekły.
Smacznego!
Aaa cuda:D.
OdpowiedzUsuńChyba zrobię jutro, a z tym masłem to się zgodzę...
Dziękuję:) Polecam!:)
UsuńChyba błąd. '' cynamonem '' ? Chyba cukrem powinno być;)?
UsuńDzięki:) Małe niedopatrzenie, bo przepis ten sam co na cynamonowe ,tylko bez cynamonu:)
UsuńPiękny, byczy rogal
OdpowiedzUsuńale piękny rogalik <3
OdpowiedzUsuńDzięki;) Byczy rogal na byczy apetyt :)
OdpowiedzUsuńZwyczajne, niezwyczajne, jak to się mawia ;)
OdpowiedzUsuńO, już dawno nie piekłam żadnych rogalików, muszę to nadrobić ;)
OdpowiedzUsuńJaaakie piekne:)a ja znowu na diecie:/
OdpowiedzUsuńo kurczę... już czuję ten smak delikatnych rogali...
OdpowiedzUsuńAlino,
OdpowiedzUsuńprzepiękne te Twoje rogale! Ależ bym zjadła takiego na śniadanie...
Serdeczności,
E.
Dziękuję za miłe słowa:)
OdpowiedzUsuńWyglądają zdecydowanie ZBYT pysznie :)
OdpowiedzUsuńPiję kawę, litości:)
OdpowiedzUsuńJa tu nie widzę żadnych zwyczajnych rogali :D
OdpowiedzUsuń