poniedziałek, 3 września 2012

Zupa malinowa

Zupa malinowa

Zauważyłam, że mój blog zdominowały bułeczki, babeczki, drożdżówki. Więc dla odmiany zupa. Malinowa z "obłoczkami".






Składniki:

\ 4 porcje\

550 g malin
500 ml wody
32 g cukru waniliowego
4 łyżki cukru (mnie tyle wystarczyło, ale można oczywiście więcej)
płaska łyżeczka cynamonu
500 ml mleka
2 białka
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Połączyć maliny z cukrem waniliowym, 3 łyżkami zwykłego cukru , 200 ml wody 
i cynamonem, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut. Następnie zmiksować 
i przetrzeć przez sitko. Dolać 300 ml wody i 200 ml wody. 
Gotować przez ok. 15 minut.  Zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody.

Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem łyżki cukru. W osobnym garnku zagotować resztę mleka, układać łyżką na wrzącym mleku ubitą pianę, chwilę gotować aż białko się zetnie. Gdy "obłoczki" z białek będą gotowe, mleko przecedzić przez sitko i dodać do zupy malinowej. 

Zupę schłodzić i podawać z pianką, którą można posypać cynamonem i udekorować odrobiną mięty. 

 Smacznego!

 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...